сряда, 28 август 2013 г.

Като на друга планета


Има на Земята райски места и места с почти извънземен пейзаж. Към едно такова кътче потегляме днес – толкова нереално и красиво, че преди десетина години официално е обявено за национален парк от египетското правителство. Да, намира се в Египет, на около 500 км от столицата Кайро, и се казва Бялата пустиня, или Сахара ел Бейда. Бялата пустиня действително се явява част от Сахара, но преди милиони години на нейното място е било дъното на океан. Когато водата си отишла, се открило коритото с огромните си варовикови залежи – останки от морски микроорганизми – откъдето дошло и името. През вековете природата с помощта на вятъра и пясъка си играла с опустялото морско дъно и създала възхитителни пейзажи от неземна красота.
Сред безкрайните пясъчни дюни има цели галерии от гигантски гъби, причудливи скулптури, кули и даже минарета.
Освен варовикови залежи, на мястото има и кварцови – така наречените Кристални планини. Покрай тези планини са разпръснати кристали, някои от които наистина огромни – примерно с размерите на баскетболна или бейзболна топка.
Не се плашете, ако при разходката в парка ви спре дъхът. Толкова е красиво - сняг по средата на лятото. Докато минавате по жълтите пясъци, ще заобиколите големи буци сняг и дори айсберги, а яркият контраст между двете още повече ще подчертае нереалността на всичко случващо се.
Като че ли времето наистина е спряло и тук то не съществува – само залязващото слънце напомня, че все пак сте на земята и денят свършва, и още повече засилва красотата на това неземно красиво място.
Именно при изгрев- и залез-слънце се получават най-красивите, загадъчни и тайнствени снимки. И при пълнолуние. Сиянието на луната, блещукането на звездите, жълтият пясък и белите композиции на статуите, причудливите форми на ландшафта – всичко това е достатъчно, за да се убедите, че няма по-изумително място на планетата. Поне не на нашата. J

Няма коментари:

Публикуване на коментар