петък, 31 август 2012 г.

Забележителности в Цигов чарк

Гледка от в. Голяма Сюткя
Цигов чарк е идеално място за почивка, както през зимата, така и през лятото, а районът е богат на природни и исторически забележителности. Едно от хубавите места през лятото е Елин връх(1567м.) до Велинград, чието изкачване не е от най-лесните за начинаещи, но затова пък пътеката е поддържана, има много обособени места за пикник и отмора, и разбира се, откриващите се гледки изобщо не са за изпускане.

Хотели в Цигов Чарк са страхотно местенце за отдих и релакс.

Връх Голяма Сюткя(2160м.) е сред най-високите върхове в Родопите и се намира на няколко километра югозападно от Цигов чарк. Той също е едно предпочитано място за поход през лятото и в подножието му има какво да се види – няколко местни реки, както и природното чудо – пещера Лепеница.

пещера Лепеница
 В Лепеница има не само изключително богат и красив набор от сталактити и сталагмити, но е известна и с това, че е на три етажа. На първият тече реката Лепеница, на вторият са прекрасните скални образувания, както и две езерца . Пещерата е една от най-непроучените у нас, обявена е за природна забележителност през 60-те години и определено си заслужава разглеждането.

Крепостта Цепина е сред най-старите у нас, намира се на няколко километра северно от Цигов чарк, до с. Дорково. Няма точни данни кога е изградена, но попада в българските граници през 9в. Цепина е била седалище на родопската управа по времето на Цар Калоян, който назначил племенника си за неин управител. През 1373г. крепостта пада в ръцете на османците след 9-месечна обсада, за която се носят легенди и до днес.

Клептуза във Велинград
Клептузата е парк с две езера, изключително романтично и красиво място, във Велинград. Това е едно от любимите места на туристите за снимка и разходка, когато са в района.

Батак е едно от важните за историята ни места, там можете да разгледате историческия музей, Църквата Св. Неделя и Балиновата къща.

Град Пещера е на долу горе същото разстояние на изток, колкото Велинград на запад – около 23км. Ако ви хареса Лепеница, то не можете да пропуснете и пещерата Снежанка, която е в близост до града. Пещерата е част от 100-те Национални туристически обекта и е известна с белите си скални образувания, откъдето е произлязло и името й. Вътре има няколко зали, които са свободни за посещения от туристи.

Това са само част от забележителностите в района на Цигов чарк и Велинград, надявам се да са ви от полза и да им се насладите следващия път, когато се отбиете в курорта :)

1 коментар:

  1. Ако искате да посетите едно наистина интересно място и да се обогатите духовно, посетете местността „Събора” до язовир Доспат през есента.

    ОтговорИзтриване