вторник, 17 септември 2013 г.

Световната чийз столица



Холандия – страната на лалетата, вятърните мелници, легализираната марихуана и разбира се – на знаменитите холандски сирена. А истинската столица на тези деликатеси и истински рай за мишките и любителите на сирене е едно малко градче в северната част на страната – Алкмар.
Първото споменаване на граничната крепост, носеща същото име, датира още от 10 век. Удобното разположение на града – на кръстопът на водни пътища – способствало за неговото развитие и растеж. Той обаче не е известен с живописните си канали и тихи уютни улички със старинни домове, а със сирения си пазар.
Вече три века в Алкмар от началото на април до края на октомври пристигат кръгли пити от деликатеса от цялата страна. Двайсет и две седмици всеки петък на площада се събират тълпи от хора. За триста години ритуалът на практика не се е променил.
Пред Къщата за мерки и теглилки, където от древни времена на специални везни специален инспектор оглежда питите и ги подреждат в стройни редици.
И точно в десет часа прозвучава камбанен звън и започва истинското шоу. На сцената се появяват разносвачите на сирене – четири отбора, във всеки от тях по седем представители на гилдията – подреждат червените и жълти калъпи на специални носилки и ги носят до теглилките. Там донесеното се измерва, а резултатите се записват на специални дъски. В края на деня отборът победител се удостоява със званието лидер на гилдията – до следващия петък.
Ако си мислите, че състезанието е леко – това съвсем не е така. Пресметнете сами – на всяка носилка се събират 8 калъпа – което е от 120 до 160 кг. А състезателите бягат с тази тежест.
Всички участници са облечени в бели костюми и сламени шапки – с различен цвят за всеки тим. А ако видите джентълмен с черна кожена чанта, бъдете сигурни, това е Сирения баща - изборна длъжност. В неговите задължения влиза наблюдението на баланса на везните.
Не мислете обаче, че публиката само гледа. Докато тече състезанието, на площада с пълна сила се върти и търговията. Купувачът казва цената и протяга ръката към продавача. Никъде изразът да си стиснем ръцете не приляга повече, отколкото на това място. Преговорите се водят, докато не бъде постигнато пълно съгласие между двете страни.
След края на търговията всички гости очакват дегустацията. Редиците с деликатесите се разполагат по протежението на канала, за да може да се съвместят разходката с опитването.
Да ви е сладко – нищо че е солено. Те хубавите сирена се консумират със сладко или мед. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар