понеделник, 23 септември 2013 г.

Норвежкият парк на скулптурите



В норвежката столица Осло, в квартал Фрогнер, се намира паркът Вигеланд – по името на известния скулптор на Норвегия Густав Вигеланд. На площ от 30 хектара са разположени 227 мемориални статуи от бронз, гранит, ковано желязо, на които може да се полюбува всеки, който пожелае – по всяко време на денонощието. Днес това е най-известното и любопитно изложение на произведенията на един автор под открито небе.
Темата на парка е всевъзможните състояния на човека и повечето от творбите изобразяват съдбата на хората и техните взаимоотношения.
У едни сбирката извиква възторг, за други остава непонятна, някои считат автора им за психолог и философ наравно с Ницше и Фройд, а четвърти – за откровен маниак. Какво точно ще изпита всеки отделен човек при вида на творенията на талантливия норвежец, е невъзможно да се предвиди. Едно обаче е съвсем сигурно – безразлични няма да има.
Тук всяка скулптура извиква специфични емоции и подтиква към философски разсъждения.
Разходката в парка започва от главната врата, състояща се от пет големи и две малки врати за пешеходци. В парковото пространство има също така мост, детска площадка, шадраван, колело на живота.
Мостът е дълъг около 100 метра, украсен е с фигури на деца, жени и мъже, които отразяват определени отношения между хората. Болшинството от експонатите изобразяват хора, участващи в определени занятия – бягане, танци, борба, държане за ръце, прегръщащи се и т. н.
Под моста е разположена детската площадка, която е с формата на кръг и на нея са разположени 8 бронзови статуи на малки деца, една от които е на още непоявил се на света ембрион.
Фонтанът е една от най-старите постройки в парка и е ограден от бронзови дървета. Той олицетворява новия живот след смъртта.
Най-високата точка в парка е произведението Монолит. Високо 16 метра, то се състои от 121 фигури, символизиращи кръговрата на живота. Тази композиция е проектирана от автора в продължение на 14 години, а в процеса по създаването й са участвали трима скулптури резбари. Главната идея на този ансамбъл е да покаже желанието на хората да бъдат по-близо до бога, движейки се в кръговрата на живота.
Като цяло тази експозиция на открито показва жизнения път на човека от рождението до смъртта му – със всичките радости, скърби, разочарования и надежди.
Символичен е фактът, че строителството на това пространство отнема 40 години – на практика целия съзнателен живот на Вигеланд. Той така и не доживява откриването му през 1944 г.
Но творението му е толкова живописно, че чувствата и мислите, които се появяват при досега до него, всеки път са различни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар